00433ffa72c3d14cec415f987091fe4dd35d6867
00433ffa72c3d14cec415f987091fe4dd35d6867

press to zoom
26a1248a6d731476f9db7c0773e9df4eb35f8afb
26a1248a6d731476f9db7c0773e9df4eb35f8afb

press to zoom
d2aa5a1184e239e28e2f4c899ac317450e2c4ab4
d2aa5a1184e239e28e2f4c899ac317450e2c4ab4

press to zoom
00433ffa72c3d14cec415f987091fe4dd35d6867
00433ffa72c3d14cec415f987091fe4dd35d6867

press to zoom
1/4

WELLINGTON

Seatoun HOUSE,
WELLINGTON

2020

Project Team

 

Architecture:             Hamish Wakefield

Engineer:                  Essen Engineering 

Contractor:               David Reid Homes

Colours:                    David Reid Homes

Project Description

 

Located at the very end of the Burnham Street sub-division this house has been designed and built on a very tight budget on a very steep site.

Commissioned as a new family home for a young family the house is loosely based on the familiar cantilevered box form floating over the garage structure.

The residence is defined by the very steep site which had previously had a number of houses designed for it, but none that were able to be built. 

The view was paramount, as was the north facing aspect to enjoy as much sunlight as possible throughout the day. 

The clients had stayed in a recently completed project in Auckland with a similar flow but different style and wanted to borrow from that layout with the remainder of the house to flow off the central living spaces. 

Planning rules were very tight with access, earthworks, archeological heritage and neighbor proximity concerns all prevalent which informed much of the buildings shape and location on the site. 

Materials were largely considered with the budget in mind. 

Retaining walls were a significant component within this project and have been carefully stepped up the steep slope with masonry and anchors.